Kuhano vino, nepogrešljivo za praznične dni.

rdeče vino, vino -

Kuhano vino, nepogrešljivo za praznične dni.

Vin brûlé (ali kuhano vino), kar pomeni zažgano vino, je okusna aromatična pijača, pripravljena z rdečim vinom in se uživa vroče. Ta pripravek je značilen za italijanska gorska območja in srednjo Evropo, kjer so ga od nekdaj uživali v zimski sezoni: topla ljubica za osvežitev v hladnejših dneh, ki je po mnenju mnogih tudi starodavno sredstvo za boj proti sezonskim boleznim.

Kuhano vino pripravimo z začimbami, agrumi, sladkorjem in polnim rdečim vinom, ki se razlikuje glede na območje izvora. Arome v nekaterih različicah tega recepta se prav tako razlikujejo: obstajajo tisti, ki uporabljajo kardamom ali ingver in tisti, ki za aromatiziranje vina dodajo tudi koščke jabolka. Rezultat bo še vedno dišeča pijača z intenzivnim okusom, ki bo idealna za spremljanje praženega pečenega kostanja ali okusen jabolčni zavitek. 

Za vas smo pripravili čudoviti paket kjer smo združili dva odlična rdeča vina Merlot in Cabernet Sauvignon znamke Moro. Prilagamo vam pa tudi recept, ki vam bo pomagal pri pripravi te nepogrešljive pijače.

SESTAVINE:

 • Rdeče vino Merlot ali Cabernet Sauvignon znamke Moro 1L
 • Sladkor 100 g
 • Neobdelana limonina lupina 1
 • Neobdelana pomarančna lupina 1
 • Cimetove palčke 2
 • Nageljnove žbice 8
 • Brinove jagode 5
 • Zvezdasti janež 1
 • Muškatni orešček po želji

PRIPRAVA:

 1. Za kuhano vino pripravite vse začimbe, ki jih potrebujete za recept, nato na tanko narežite lupinico limone in pomaranče, ne da bi zajeli tudi bel del, ki bi dodal nezaželjen grenak priokus. V jekleno posodo z ne previsokimi robovi vlijemo sladkor.
 2. Dodajte cimetove palčke, brinove jagode, nageljnove žbice in zvezdasti janež . Dodamo lupino citrusov in na koncu prilijemo polno rdeče vino. Lonec postavimo na štedilnik in počasi zavremo: na majhnem ognju dušimo 5 minut in mešamo, dokler se sladkor popolnoma ne raztopi. 
 3. Na tej točki na površino vina prinesite plamen, lahko uporabite baklo ali lesen nabodalec, pri tem pa pazite, da se ne opečete: alkohol, vsebovan v vinu, bo zagorel in ga boste morali plameniti, dokler popolnoma ne ugasne. Ko ogenj ugasne, kuhano vino filtrirajte skozi zelo gosto mrežno cedilo in ga postrezite na pari.

HRAMBA

Kuhano vino lahko hranite v hladilniku največ 2-3 dni. Ko je pripravljen za serviranje, ga segrejte v majhni posodi.

NASVET

Predlagamo, da kuhano vino postrežete v posodah iz keramike ali kaljenega stekla: navaden kozarec morda ne prenese prekomerne vročine in lahko razpoka ali se celo razcepi. Po drugi strani pa se je nujno izogibati uporabi nelepljivih ponev med kuhanjem in vrenjem.

Kot nalašč za to bodo vina Moro, ki smo jih za vas pripravili po noro ugodni ceni v paketu "MORO VINA IDEALNA TUDI KOT KUHANO VINO". Preveri ponudbo!


Liquid error: include usage is not allowed in this context