Rum- Eksotični Karibski Čar

Rum- Eksotični Karibski Čar

V domišljiji množice je rum pijača piratov in zasebnikov na Karibih

Rum je alkoholna pijača, pridobljena s fermentacijo in destilacijo sladkornega trsa ali melase, derivat predelave sladkorja. Ta pijača je osnova nekaterih znanih koktajlov in se proizvaja predvsem v karibskih in latinskoameriških državah.

Zgodovina ruma je v resnici zelo starodavna: podobno pijačo, pridobljeno s fermentacijo sladkorja, so že poznala ljudstva Indije in Kitajske. Marco Polo v svojem Milijunu pripoveduje, da so mu nekatera perzijska ljudstva ponudila “odlično sladkorno vino”.

Prvi rum v Ameriki je bil destiliran v nasadu iz Karibov v sedemnajstem stoletju. Sužnji, ki so delali v nasadih, so spoznali, da ima melasa, derivat sladkornega trsa, če ga pustimo fermentirati, dober okus in visoko vsebnost alkohola.

Ta liker je bil zaužit takoj, ne da bi se pustil starati in brez destilacije, zato so ga poimenovali kill-devil ali Rumbullion, velik izgredni boj. Če je izvor besede Rum težko z gotovostjo ugotoviti, mnenje, ki ga imajo kolonizatorji o tej novi pijači, ne pušča dvoma; opisan je kot vroč, grozen in peklenski liker in nekdo ga definira kot najhujšega “opojnega” na otoku.

Sčasoma so se uporabljali bolj izpopolnjeni postopki destilacije in fermentacije, ki so omogočili filtriranje nečistoč in izboljšali okus ruma, ki je bil cenjen tudi v Evropi, njegova poraba pa se je razširila tudi med bogatejše in plemenitejše družbene razrede.

Več filmov in znanih knjig, med katerimi je Stevensonov otok zakladov, je pomagalo ustvariti rum kot najljubšo pijačo karibskih gusarjev. V resnici je bilo celo na krovu britanskih in ameriških mornariških ladij navada mornarjem razdeljevati žgano pijačo, kot so pivo, žganje ali viski, distribucija pijače pa je bila pravi slovesni obred, ki so ga opravili častniki.

Da bi se izognili izgredom in pijančevanju, so liker na krovu razredčili z vodo in kasneje dodali limonin sok, da bi preprečili bolezni, ki jih povzroča pomanjkanje vitaminov, kot je skorbut. Ta običaj se je nadaljeval stoletja, samo pomislite, da je zadnjič pijačo britanska mornarica razdelila leta 1970.

Rum je zdaj destiliran po vsem svetu, ima pa veliko tradicijo na Karibih in v Južni Ameriki. V tem delu sveta ima vsaka država svojo proizvodnjo z edinstvenimi in različnimi lastnostmi. Tako kot pri vinu ne obstaja samo ena vrsta ruma, obstaja tudi več različnih sort za uporabljene surovine in postopek destilacije, vsaka z edinstvenimi lastnostmi, z okusom in strukturo, ki izhaja iz različnih podnebnih vplivov, značilnosti tal in vode in različne proizvodne tehnike.

Zato ne obstaja samo en rum, ampak je veliko vrst ruma, ki so vsi različni po barvi, okusu, vonju, vsebnosti alkohola in telesnih posebnostih, z enim skupnim elementom: sladkornim trsom kot surovino.

Navsezadnje ni pomembno vedeti, kje so prvič destilirali sladkorni trs, ker je v resnici rum “destilat vseh ljudstev”, saj so vse države od Amerike do Evrope, od Azije do Avstralije, prispevale k njegovi proizvodnji, pri čemer je vsak tej slavni pijači dal posebnost, ki je pripomogla k temu, da je postal eden najbolj znanih in ljubljenih žganih pijač na svetu!


Liquid error: include usage is not allowed in this context